Hvordan foregår en paradentosebehandling?

on February 7, 2019

Paradentose, også kendt som parodontose eller ’de løse tænders sygdom’, rammer langt de fleste mennesker på et tidspunkt i løbet af deres liv. Den almindelige paradentose rammer både mænd og kvinder fra 30-års alderen og opefter. Personer, som ryger, har nedsat immunforsvar, diabetes, mundtørhed eller knogleskørhed, har en øget risiko for at udvikle paradentose. Enkelte tilfælde af sygdommen ses også hos yngre, hvor der i stedet er tale om en mere aggressiv form for paradentose. Sygdommen ses ved en betændelsestilstand i knoglen, hvor tandens rod normalt er fastgjort. I takt med, at betændelsen udvikler sig, vil knoglen og roden blive mere og mere nedbrudt, hvoraf hele tanden til sidst kan falde ud. Det er derfor meget vigtigt at forebygge såvel som behandle mod denne konsekvensfulde sygdom. Læs med her, hvis du vil vide mere om forebyggelse og behandling af paradentose.

Sådan forebygges paradentose

Som ved mange andre sygdomme er forebyggelse vejen frem. Gennem god tandhygiejne er det muligt at undgå mange tandsygdomme, heriblandt også paradentose. Du bør derfor altid børste dine tænder to gange dagligt med en relativt ny tandbørste, da slidte hår forringer kvaliteten af tandbørstningen. Sørg for, at du også får rengjort dine bagerste kindtænder og eventuelle visdomstænder. Du bør samtidig benytte tandtråd én gang dagligt, så tandfladerne, der støder sammen, også bliver rengjort. Det er netop her, at der opstår mange bakterieophobninger, der med tiden kan udvikle sig til betændelse og dermed paradentose. Hyppige tandlægebesøg er også en del af forebyggelsen mod paradentose, da det er svært selv at opdage begyndende tegn på paradentose, hvorfor der i stedet er behov for en tandlægens erfarne øje.

Sådan behandles paradentose

Det er heldigvis også muligt at behandle paradentose hos en almindelig tandlæge nær Slangerup, hvis du allerede er ramt af sygdommen. Her vil dine tandkødslommer først blive undersøgt med henblik på at se, hvor dybe disse er. Dybden af disse indikerer, hvor slemt du er ramt af sygdommen. Der vil også udføres røntgenbilleder for få et mere præcist billede af din situation, da det således blandt andet er muligt at se, hvor nedbrudt tandknoglerne er. Efter disse undersøgelser kan selve behandlingen foretages. Ved tidligere stadier af paradentose er det typisk nok at stoppe sygdommen ved at fjerne bakterieophobninger og tandsten fra tænderne og tandkødslommerne. I slemme tilfælde  kan det være nødvendig at foretage en operation, hvor  tandkødslommerne rengøres endnu grundigere ved brug af desinficerende væske. Der kan yderligere være behov for pencillin.

Tag paradentose behageligt

En paradentosebehandling ikke behagelig, så sørg derfor for at passe godt på dine tænder og forbyg mod paradentose såvel som andre tandsygdomme. 

Tandklinikken M.Iwona Bergstrøm

Jernbanegade 13

3600 Frederikssund

47310515


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *