Fjernelse af visdomstænder

on January 18, 2016

Tandlæger og tandklinikker verdenen over har altid haft en interesse i visdomstænder. Hvad bruges de egentlig til, og hvorfor får man dem overhoved? Visdomstænder de bagerste kindtænder (eller tredje molarer), som vokser frem i over- og undermund uafhængigt af hinanden. Vi alle har fire visdomstænder i alt, men det er ikke altid, at de alle vokser ud. Nogle oplever kun at få to visdomstænder, mens andre slet ikke oplever at få dem nogensinde. De udvikler sig derfor forskelligt fra person til person, og mange får dem også fjernet, fordi deres tandlæge anbefaler det.

fjernelse af visdomstænder

fjernelse af visdomstænder

Årsagerne til at man fjerner visdomstænder kan være mange. Ofte sidder de så langt tilbage i både over- og undermund, at de er svære at rengøre under tandbørstningen – og når dét ikke kan lade sig gøre, er der større sandsynlighed for, at der dannes bakterier, som kan sprede sig til de nærmeste tænder. Desuden er man heller ikke helt klar over, hvad visdomstænderne egentlig bruges til. Man mener, at der ikke er behov for dem i dag, da de hverken bruges til at tygge eller bide med. 

Hvis det bliver nødvendigt at fjerne dine visdomstænder vil enhver tandlæge, uanset om det er en rutineret tandlæge på Østerbrogade eller andet steds i indre by, anbefale, at du får en eller flere af dine visdomstænder fjernet, hvis de gør ondt eller forvolder problemer for dine andre tænder.

Hvorvidt visdomstænderne skal blive eller fjernes bliver typisk vurderet ved hjælp af tandlægens røntgenbilleder før den egentlige behandling finder sted. Fjernelsen af en til flere visdomstænder foregår typisk under lokalbedøvelse, hvor du derfor er ved bevidsthed og kan følge med i alle tandlægens trin fra start til slut. Alt efter visdomstandens eller -tændernes placering og måde at vokse ud på, kan fjernelse af visdomstænder også foregå ved hjælp af et kirurgisk indgreb. Dette er noget, som kun din tandlæge eller tandklinik kan bedømme, og derfor er det vigtigt regelmæssigt at få dem undersøgt og kontrolleret, hvis de er ved at bryde frem.

Efter behandlingen vil det blive din opgave at holde de kirurgiske områder fine og rene. Det er ikke unormalt, hvis de bløder en smule eller er følsomme i nogle dage efter, og derfor vil tandlægen altid anbefale, at du er forsigtig – både når du børster tænderne, og når du tygger sammen.

Langeliniebroens Tandklinik
Fridtjof Nansens Plads 2
2100 København Ø
Tlf: 70 24 80 00


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *