Alt om dine visdomstænder

on October 3, 2014

Visdomstænder er de tænder, der vokser sidst ud, i munden. I de fleste tilfælde vil tænderne vokse ud, når man er sidst i sine teenageår eller i start20’erne. Deres placering er som kindtænder bagerst i munden. Det er ikke helt uproblematisk, når visdomstænderne begynder at gro. I mange tilfælde er fødslen af disse tænder ret hård. Typiske problemer er i forhold til, hvilken vej tænderne gror ud. Det kan nemlig hænde, at ens visdomstænder ligger horisontalt og derfor har retning mod nabotænderne. Det er også en mulighed, at visdomstanden har vinkel mod tungen eller kæben og derfor bliver et irritationsmoment og problem. I rigtig mange tilfælde er der ikke plads til, at hele visdomstanden gror frem i munden. I og med at visdomstænder kan opføre sig så besværligt, forårsager de tit smerter i munden af den ene eller anden art, og i disse tilfælde kan man være nødt til at få fjernet visdomstænderne, . Det er i øvrigt vigtigt at bemærke, at mens tænderne vokser ud, er de mere udsatte for at blive ramt af caries eller tandkødsbetændelse end andre tænder. Derfor skal man være ekstra opmærksom på at børste området, hvor visdomstanden er ved at fremkomme, ekstra godt.

overblik over dit tandkød

Hvordan fjerner man visdomstænder?

Hvordan man fjerner en visdomstand, afhænger af, om visdomstanden er fuldt frembrudt, om tanden blot er undervejs eller om tanden på ingen måde er frembrudt endnu. Såfremt den allerede er groet ud, er det muligt at fjerne tanden, ligesom man fjerner almindelige tænder; nemlig ved at trække den ud. I et sådant tilfælde bliver man naturligvis bedøvet, og selve udtrækningen kommer derfor til at være ganske harmløs. I tilfælde, hvor tanden endnu ikke er helt frembrudt, er det nødvendigt med en operativ fjernelse af tanden. Dette vil typisk indbefatte, at din Lyngby tandlæge deler tanden i mindre stykker; dette gør han med henblik på at minimere den mængde knogle, der skal fjernes for at få tanden ud.

Hvornår skal visdomstænderne fjernes?

Er man i tvivl om, hvornår tandlægens hjælp er nødvendig i forhold til visdomstænder, har vi samlet en række tidspunkter, hvor fjernelse er den naturlige løsning:

  • –          Hvis visdomstanden er umulig at holde ren, og det gentagende gange resulterer i tandkødsbetændelse.
  • –          Hvis visdomstanden eller nabotanden er ramt af caries.
  • –          Hvis visdomstanden vokser skævt ud og generer kæben, kinden, tungen eller nabotanden.
  • –          Hvis der er en cyste ved visdomstandens krone.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *